مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، می گوید در دیدار با بوریس جانسون، نخست وزیر و دامینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا در لندن درباره مسائل امنیتی و اقتصادی گفتوگو کرده است. طرفین می گویند که چین و ایران از محورهای این مذاکرات بوده است.
آقای پومپئو روز سه شنبه (۲۱ ژوئیه) در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای بریتانیایی خود در لندن تایید کرد که دو طرف درباره موضوع تمدید تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران گفتگو کرده اند.
وزیر امور خارجه آمریکا در این خصوص جزییاتی ارائه نکرد اما افزود: «ما از بیانیه اخیر بریتانیا، فرانسه و آلمان استقبال می کنیم که تشخیص داده است که انقضای تحریم ها می تواند پیامدهایی اساسی برای ثبات منطقه و امنیت منطقه داشته باشد.»
آمریکا می گوید در صورت عدم تمدید تحریم های تسلیحاتی در ماه اکتبر امسال همه تحریم های سازمان ملل متحد که در چارچوب برجام لغو شده بود را علیه ایران باز خواهد گرداند. این در حالیست که روسیه و چین می گویند آمریکا به علت خروج از برجام حق چنین کاری را ندارد.
آقای پومپئو همچنین در شبکه توییتر خود دیدار با آقای جانسون را "سازنده" خواند. او از گفتوگو با دامینیک راب درباره "نگرانیهای مشترک امنیتی" ابراز خشنودی کرد.
از طرف دیگر، آقای راب گفتوگوها با مایک پومپئو را "صریح" توصیف کرده است.
روابط آمریکا و بریتانیا با چین به دلیل مجموعههای از اختلافها بر سر موضوعهایی مانند هنگکنگ، فعالیت شرکت مخابراتی هواوی و همین طور وضعیت مسلمانان اویغور با تنشی کمسابقه روبرو شده است.
به گفته دفتر نخست وزیری بریتانیا، دو طرف درباره ایران و روند صلح در خاور میانه هم گفتوگو کردهاند. موضوع پیمان تجاری دو کشور بعد از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا هم در این دیدار مطرح شده است.
آمریکا از متحدان اروپایی خود میخواهد که در کارزار فشار حداکثری علیه ایران و پایان دادن به توافق هستهای (برجام) با واشنگتن همراه شوند.
یکی از خواستههای اصلی آمریکا تمدید نامحدود تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران است که بر اساس قطعنامه شورای امنیت برای اجرای برجام، پاییز امسال پایان مییاید.
بریتانیا، فرانسه و آلمان با وجود انتقادهای شدید از ایران و طرح قطعنامه علیه جمهوری اسلامی در شورای حکام، همچنان میگویند به برجام پایبند هستند. هرچند ایران این اظهار پایبندی را کافی نمیداند و همواره از سه عضو اروپایی برجام به خاطر تعلل در برقراری روابط تجاری با ایران و "دنبالهروی آمریکا" انتقاد و شکایت کرده است.
دیدار وزیر خارجه آمریکا از بریتانیا در حالی انجام میشود که موضوع سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بازتابهای بیناللمللی زیادی داشته است.
روزنامه واشنگتن پست در مقالهای سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران را سیاستی شکست خورده توصیف کرده که حاصل آن نزدیکی بیشتر تهران به پکن و "کمک به چین" بوده است.
پومپئو: شاهد قلدری حزب کمونیست چین علیه همسایههایش بودهایم
دشمن مشترک: چین
اختلافها با چین محور اصلی مذاکرات وزیر امور خارجه آمریکا در بریتانیا بود.
آقای پومپئو در نشست مشترک خبری با دامینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا از تصمیم این کشور برای ممنوعیت فعالیت شرکت مخابراتی هواوی چین در پروزه راهآندازی شبکه 5G و همین طور اقدامات لندن در قبال وضعیت هنگگنک استقبال کرد.
آقای پومپئو به خبرنگاران گفت: "ما دیدهایم که چگونه آزادیها در هنگ کنگ سرکوب شد" و "شاهد قلدری حزب کمونیست چین علیه همسایههایش بودهایم."
او گفت آمریکا از کشورهای دیگر از جمله بریتانیا میخواهد ائتلافی را با هدف فشار به چین برای تغییر مسیر این کشور تشکیل دهند.
بریتانیا روز دوشنبه ۲۰ ژوئیه (۳۰ تیر) اعلام کرد که توافق استرداد مظنونان با هنگکنگ را به دلیل اجرای قانون امنیتی چین در هنگکنگ تعلیق و همین طور تحریمهای تسلیحاتی موجود علیه هنگکنگ را تمدید میکند.
پیش از این آمریکا مجموعهای از اقدامات تنبیهی را علیه چین اجرا کرده است. واشنگتن به وضعیت تجاری ویژه هنگکنگ پایان داده و مقامهای چینی را به دلیل نقض حقوق بشر در هنگکنگ تحریم کرده است.
چین واکنش غربیها به تحولات هنگکنگ را دخالت در امور خود میداند و هشدار داده است که این اقدامات را تلافی میکند.
آمریکا همچنین شرکت هواوی را "تهدید امنیتی" برای خود و متحدانش میداند و از جمله این شرکت را به کمک به ایران برای دور زدن تحریمهای آمریکا متهم کرده است.