19
جمعه, آوریل
جمعه 31 فروردين 1403 Friday 19 April 2024 10 شوال 1445

سیاست‌های آلوده؛ کُرونا فرصت و برکت برای لغو تحریم‌ها؟!

نوشتار

- ویروس کُرونا اگرچه تا کنون هزاران تن را در ایران مبتلا کرده و به کام مرگ فرستاده اما از قرار معلوم برای جمهوری اسلامی یک «برکت» است که با آن می‌توان برای لغو تحریم‌ها تبلیغات راه انداخت!
- در روزهایی که دولت‌های بیش از ۱۸۰ کشور جهان همه تمرکز خود را بر حفظ تندرستی و زندگی مردمان کشورشان گذاشته‌اند، مقامات جمهوری اسلامی از یکسو لاف می‌زنند که در مقابله با کُرونا از همه کشورها جلوترند و از سوی دیگر مرثیه‌ی تحریم‌ می‌خوانند.
- در این میان شیّادان «طب اسلامی» نیز چون ویروس در گردش هستند تا ذهن شهروندان را همراه با جسم آنها آلوده و بیمار کنند.

 شیوع ویروس کُرونا و بیماری کووید-۱۹ به یکی از بزرگترین رویدادهای جهان در چند دهه‌ی اخیر تبدیل شده است. حدود یک سوم جمعیت جهان در قرنطینه و محدودیت‌ زندگی می‌کنند تا بتوان زنجیره‌ی این ویروس را گسست.

در این روزهایی که دولت‌های بیش از ۱۸۰ کشور جهان همه تمرکز خود را بر حفظ تندرستی و زندگی مردمان کشورشان گذاشته‌اند مقامات جمهوری اسلامی از یکسو لاف می‌زنند که در مقابله با کُرونا از همه کشورها جلوترند و از سوی دیگر مرثیه‌ی تحریم‌ می‌خوانند.

ویروس کُرونا تا کنون طبق آمار «رسمی»، که ناظران رقم واقعی آن را دست‌کم بیش از پنج برابر می‌دانند، بیش از ۳۰ هزار نفر در ایران را مبتلا کرده و حدود ۳۰۰۰ هزار نفر را به کام مرگ فرستاده است. همزمان عملکرد دولت با گذشت چند هفته از شیوع این ویروس کُشنده در کشور، سیستمی ناکارآمد، غیرمسئول و دروغگو را بار دیگر به نمایش گذاشته است.

ناهماهنگی و مدیریت نامنجسم جمهوری اسلامی در رویارویی با ویروسی که به سرعت در سرتاسر ایران پراکنده شده، با اقدامات تبلیغاتی و موج‌سواری مقامات مختلف بر روی تحریم‌ها رقت‌انگیزتر شده است.

محاسبه سود و زیان میان جان مردم و آرمان‌های نظام

ادعاها و رفتارهای متناقض مقامات جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که آنها با یک محاسبه درباره نیازهای مردم و عزم و همت جدی برای مهار این بحران اهداف و آرمان‌های بلندمدت خود، دومی را برگزیده‌اند.

به دلیل همین هدف‌گذاری، دولت حتی پس از اعلام رسمی شیوع کُرونا در کشور، هفته‌هاست در برابر قرنطینه‌ی سختگیرانه و جدی‌ مقاومت می‌کند. حتی در پرسفرترین روزهای ایران، نوروز، جاده‌ها باز مانده و بیشترین جابجایی جمعیتی از پرجمعیت‌ترین شهرها مانند تهران به پرخطرترین مناطق مانند شمال کشور صورت گرفت و شیوع بیماری را بطور تصاعدی گسترش داد!

تعطیلی مجلس شورای اسلامی، تشکیل گروه‌های موازی زیر عنوان «ستاد» و «قرارگاه» و «بسیج» به اصطلاح مبارزه با کُرونا که همه با هم نیز نتوانسته‌اند یک سیاست و اقدام مؤثر را تعیین کرده و به درستی اجرا کنند از جمله نتایج رها کردن مردم در این شرایط است آنهم در حالی که مقامات نظام خود را با برخورداری از امکانات بهداشتی و درمان که در اختیار مردم نیست، خود را قرنطینه کرده‌اند!

تصمیمات روزهای اخیر مبنی بر تعطیلی برخی اصناف و ایجاد محدودیت‌های عبور و مرور نیز در پی ایستادگی بی‌دریغ کادر پزشکی و درمان و همینطور انتقادهای شدید کارشناسان و برخی رسانه‌ها صورت گرفته. در حالی که مشخص نیست از یکسو این اقدامات بطور کامل انجام شود و از سوی دیگر حتی انجام آنها در شرایطی که هفته‌ها از شیوع ویروس گذشته است، ثمربخش باشد یا نه!

از جولان طلبه‌ها در بیمارستان‌ها تا توهمات عظما

جمهوری اسلامی در این بحران نیز تندرستی و جان مردم را به سُخره گرفته. جولان آخوندها و بسیجیان همراه با نوحه‌خوانی و «روغن بنفشه»‌ و «عطر پیامبر» و «خاک تربت» در بیمارستان‌ها و بهم ریختن پروتکل‌های بهداشت و درمان حتی در بخش‌های ایزوله برای نمایش «طب اسلامی» تنها بخشی از تبلیغات رقت‌انگیز جمهوری اسلامی در برابر قامت بلند دانش و پیکر ستبر تخصص است.

در آنسو رهبر جمهوری اسلامی با جابجا کردن مرزهای توهم و تخیل اصرار دارد که ویروس کُرونا در ایران با دیگر نقاط جهان متفاوت است و «آنها» که ویروس را فرستاده‌اند یک مدل خاص و مطابق با خواص «ژنتیک ایران» تهیه کرده‌اند! «مقام معظم رهبری» حتی پای اجنّه را نیز به این بحران که وی احتمال می‌دهد «حمله بیولوژیک» باشد، باز کرده و هوادارانش حتی به تفاسیر جنّی در شبکه‌های اجتماعی پرداختند تا این توهمات را نزد طرفداران نظام تقویت کنند.

اما به نظر می‌رسد در این میان، مأموریت اصلی بر عهده وزارت خارجه گذاشته شده تا با همراهی لابی خارج کشور به مظلوم‌نمایی پرداخته و به دولت آمریکا فشار بیاورند که تحریم‌ها را به دلیل کُرونا لغو و یا برای مدتی آن را یا حتی فقط بخشی از آن را تعلیق کند.

فرافکنی با کُدواژه‌ی «لغو تحریم»

جمهوری اسلامی که طی ۴۰ سال با پول نفت و بهره‌مندی از زیرساخت‌های اقتصادی پیش از انقلاب، قادر نشد چرخ اقتصاد ایران را درست به حرکت در آورد و به دلیل انحصار قدرت در دست خانواده‌های مافیایی و افراد ناکارآمد، به یک حکومت دزدپرور و فاسد و رانتخوار تبدیل شد، روشن است که هر بحران سیاسی و اجتماعی را فقط با سرکوب می‌تواند مهار و خاموش کند اما سرکوب درباره اقتصاد و ویروس کارآیی ندارد!

از همین رو فرافکنی با کُدواژه‌ی «لغو تحریم» یک هفته پس از اعلام رسمی شیوع کُرونا در دستور کار قرار گرفت. پیش‌درآمد آن را محمدجواد ظریف و فعالان رسانه‌ای همسو با دولت روحانی آغاز کردند و بعد روحانی چنان ضربی بر آن گرفت که در سخنانی عجیب آمریکا را عامل بیکاری، نبود نقدینگی، بحران‌های کارخانه‌ها و همه مشکلات زیربنایی و روبنایی اقتصاد ایران دانست!

حسن روحانی، محمدجواد ظریف و هواداران جمهوری اسلامی در حالی بر «نبود دارو و تجهیزات بهداشتی و درمانی» به دلیل تحریم مانور می‌دادند و مدعی بودند که نظام با تحریم نخواهد توانست بحران کُرونا را مهار کند که همزمان صدها تُن کمک‌ بشردوستانه شامل کالاها و تجهیزات بهداشتی و درمانی از سوی کشورها و سازمان‌های بین‌المللی راهی ایران شده بود.

در آنسو مقامات آمریکایی پیش از بروز بحران کُرونا به تکرار تأکید می‌کردند که واردات دارو و تجهیزات پزشکی به ایران مشمول تحریم نیست و حتی کانال مالی سوئیس، حافظ منافع ایالات متحده در ایران، با ابتکار آمریکا پیش از کُرونا و پس از ناکامی ساز و کار مالی «اینستکس» به راه افتاد! منتها مقامات جمهوری اسلامی همچنان با زبان بی‌زبانی می‌گویند که «پول نقد» می‌خواهند و نه تجهیزات و کمک غیرنقدی!

جمهوری اسلامی برای گرفتن پول نقد و نه تجهیزات پزشکی آنقدر مصم است که حتی پزشکان بدون مرز را نپذیرفت و اعلام کرد با هیچگونه کمبودی روبرو نیست!

سوء استفاده از شرایط کُرونا برای لغو تحریم‌ها تا جایی پیش رفت که میشل باچله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار تجدید نظر درباره تحریم کشورهای درگیر با کُرونا شد. روزنامه گاردین از درخواست بریتانیا از ایالات متحده در محافل خصوصی برای کاستن تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی خبر داد و اتحادیه اروپا ۲۰ میلیون یورو پول نقد برای جمهوری اسلامی آماده کرد تا به مقامات نظام تحویل دهد.

حتی دولت آمریکا نیز برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به ایران اعلام آمادگی کرد به شرطی که «هیچ بخشی از این پول در اختیار تروریست‌ها قرار نگیرد.» مقامات جمهوری اسلامی اما نه تنها پیشنهاد ایالات متحده را رد کردند بلکه از آن نیز برای مظلوم‌نمایی و لغو تحریم‌ها استفاده کردند. روحانی این کمک آمریکا را «لیوان آب گل‌آلود» و محمدجواد ظریف آن را «منافقانه» خواند و علی خامنه‌ای آمریکا را متهم کرد که می‌خواهد داروهایی به ایران بفرستد که ویروس کُرونا را ماندگار کند!

با اینهمه مقامات آمریکا با خونسردی تلاش می‌کنند به جمهوری اسلامی بفهمانند این کارها نه تنها فایده‌ای ندارد بلکه مانع تحریم‌های تازه نیز نمی‌شود! دولت آمریکا طی روزهای گذشته از چند عیدی تحریمی دیگر شامل افراد و نهادها و شرکت‌های وابسته به جمهوری اسلامی که متهم به پولشویی و کمک به تحرکات تروریستی هستند رونمایی کرد!

از جمهوری اسلامی اصرار، از آمریکا انکار

همچنین ایالات متحده آمریکا مدت معافیت تحریمی عراق برای واردات انرژی از ایران را به ۳۰ روز کاهش داده است. گفته می‌شود مقامات آمریکایی تهدید کرده‌اند که در صورت ادامه تحرکات نظامی و تروریستی جمهوری اسلامی در عراق، این معافیت دیگر تمدید نخواهد شد.

مقامات جمهوری اسلامی اما بی‌توجه به محدودیت‌ها و تحریم‌های جدید، تلاش می‌کنند با تعلیق حتی بخش کوچکی از تحریم‌ها خود را پیروز نشان دهند.

حسن روحانی در جلسه هیئت دولت، ششم فروردین ۹۹، به نقل از مقامات یکی از کشورهای عضو غیردائم شورای امنیت از آماده‌سازی طرحی برای آزادسازی پول‌های مسدود شده ایران خبر داد. آلمان، بلژیک، آفریقای جنوبی، اندونزی، جمهوری دومینیکن، مجمع‌الجزایر سنت وینسنت، نیجر، تونس، استونی و ویتنام، اعضای غیردائم کنونی شورای امنیت هستند اما روحانی نگفته مقام کدام یک از این کشورها چنین خبری را به او داده است.

ساعتی بعد از این سخنان، عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی با لحنی پیروزمندانه این خبر را به شکل دیگری در مقابل خبرنگاران اعلام کرد: «با تلاش‌های وزارت امور خارجه و بانک مرکزی احتمالا بخشی از منابع مسدود شده ایران که به ناحق توسط آمریکا مسدود شده بود، آزاد خواهد شد.»

هرچند ناظران عقیده دارند افزایش تنش کلامی و تحریم‌های جدید تقریبا روزنه امیدی برای لغو یا کاهش تحریم‌های آمریکا باقی نمی‌گذارد اما جمهوری اسلامی و لابیگرانش همچنان امیدوارند از معادله «تحریم- کرونا» بهره‌برداری کند آنهم در حالی که از یکسو جمهوری اسلامی بدون تحریم‌ها و با نفت بشکه‌ای ۱۲۰ دلار نیز قادر به مدیریت هیچ بحرانی نبوده و از سوی دیگر کارشناسان معتقدند بحران کُرونا در ایران هنوز به اوج خود نرسیده و خود نظام با پنهانکاری و دروغ و انکار ورود کُرونا به کشور، با ادامه پروازها به چین و قرنطینه نکردن قم و جدی نگرفتن هشدار سازمان بهداشت جهانی و اجرا نکردن پروتکل‌های بهداشتی و محدودیت‌های لازم، به شیوع آن دامن زده است.
روشنک آسترکی

نظرات (0)

0 از 5 براساس 0 رای
هنوز نظری ارسال نشده است

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. بهتر است نام و نظر خود را فارسی تایپ کنید ( برای انتشار سریع نظر یا افزودن فایل پیوست، باید وارد حساب کاربری خود شوید ) عضویت یا ورود به حساب کاربری.
Rate this post:
0 کاراکتر
پیوست (0 / 3)
انتشار موقعیت

آخرین اخبار

با آبونمان در خبرنامه رایگان میگن نیوز از آخرین پیشبردها در تارنما با خبر شوید