آتشسوزی جنگلهای زاگرس در منطقه خائیز بهبهان پس از نزدیک به پنج روز با تلاش مردم بومی، کوهنوردان و فعالان محیط زیست مهار شده اما احتمال زبانه کشیدن مجدد آتش وجود دارد. بیش از 200هکتار از این منطقه حفاظتشده در آتش از بین رفته و خاکستر شدهاند.
سازمان جنگلها و مراتع اعلام کرده که 110 مورد آتشسوزی فقط در طول یک هفته اخیر به جان طبیعت و جنگلهای ایران افتاده است.
آتشسوزی سریالی جنگلهای زاگرس از اول خردادماه امسال با شعله کشیدن آتش در جنگلهای گچساران، آغاز شد که اکنون پنج استان کشور را در مناطق جنگلی خائیز، اندیکا، گتوند و شوش استان خوزستان را نیز به آتش کشیده است.
مرشد بهبهانی رئیس هلال احمر بهبهان درباره علت بروز آتشسوزی در جنگلهای خائیز گفته است: «دو نفر در یک مدرسه مخروبه در منطقه خاییز بهبهان کاه و کلش نگهداری میکردند که به دلیل بروز اختلاف بین آنها، اقدام به آتشزدن انبار کاه در مدرسه کردند و شعلههای این آتش در منطقه خاییز گسترش یافت.»
با اینکه مقامات کشوری و مسئولان وعده و وعیدهای بسیاری دادند ولی مسئولیت خاموش کردن آتش جنگلهای زاگرس را مردم به عهده گرفتهاند. برخی خبرنگاران داخلی میگویند تماسهایشان با بیش از ۹۰درصد نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پنج استان درگیر آتشسوزی، ناموفق بوده و هیچکدام پاسخ آنها را ندادهاند.
رئیس «هلالاحمر» بهبهان میگوید هلیکوپترهای آنها قابلیت آبپاش ندارد و وزارت دفاع باید هلیکوپتر آبپاش در اختیارشان قرار دهد. در طول یک هفته جنگلهای ایران 191 بار دچار آتشسوزی شده که از ابعاد تخریب و نابودی انواع گیاهان و جانوران اطلاعی در دست نیست.
بهبهانی دوشنبه 1ژوئن از مهار آتشسوزی در جنگلهای خائیز بهبهان خبر داد که طبق برآورد اولیه بیش از 200 هکتار از اراضی این منطقه حفاظتشده زاگرس را نابود کرده است.
با این حال، وبسایت دیدهبان محیط زیست، خاموش شدن آتش خائیز را تکذیب کرده و نوشته که حقیقت ندارد. این کانال حمایت از محیط زیست ایران نوشته که «با وجود ادعای برخی مسئولان محلی و استانی مبنی بر مهار و اطفای آتشسوزی در منطقه حفاظت شده خائیز، حریق در این منطقه به هیچ عنوان اطفا نشده و شعلههای آتش هماکنون در تاریکی شب از فاصله دهها کیلومتری نیز قابل مشاهده است.»
از سوی دیگر، رئیس «هلالاحمر» بهبهان تأکید کرد که احتمال شعلهور شدن دوباره آتش به دلیل شدت وزش باد وجود دارد و برای خاموششدن قطعی آتش، نیاز به هلیکوپتر آبپاش است
آنگونه که این مقام «هلالاحمر» اعلام کرده، هلیکوپترهایی که آنها در اختیار دارند، آبپاش نیستند و میتوانند در یک فاصله مشخصی آب را رها کنند و چون آتشسوزی در خائیز بیشتر در دیواره کوه رخ داده، با هلیکوپتر «هلال احمر» اصلا امکان آبپاشی وجود ندارد.
به گفته مرشد بهبهانی، نامهنگاری با وزارت دفاع و مدیریت بحران صورت گرفته و جهاد کشاورزی و نیروهای مسلح باید وارد عمل شوند که هنوز اقدامی نکردهاند!
آتشسوزی اما همچنان در منطقه گچساران ادامه دارد. ویدئوهای منتشر شده در فضای مجازی حاکی است مردم منطقه، کوهنوردان و فعالان محیط زیست زن و مرد، با استفاده از برگ و شاخههای درختان و آبمعدنی، بدون هیچ تجهیزاتی و هلیکوپتر آبپاشی، برای مهار آتش تلاش میکنند.
به گفته رئیس «هلال احمر» بهبهان، «7 نفر در چند روز اخیر در عملیات اطفای حریق منطقه خاییز بهبهان مصدوم شدند که برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند. یک محیط بان و چند نفر از اهالی منطقه هنگام خاموش کردن آتش دچار مصدومیت شدند.
تصاویر منتشر از خائیز حاکی از حضور گستردهی مردم و کوهنوردان برای اطفای حریق و ارسال کمکهای مردمی از قبیل بستههای متعدد آب معدنی به منطقه است. در یکی از این ویدئوها، یکی از نیروهای حاضر در منطقه از مردم میخواهد تا فعلا آب معدنی نفرستند، چون به اندازه کافی برایشان ارسال شده است.
فعالان محیط زیست که برای خریداری تجهیزات برای اطفای حریق جنگلهای زاگرس از مردم استمداد کمک کرده بودند، اعلام کردند که در کمتر از یک روز، کمکهای لازم را دریافت کرده برای خریداری آتشکوب و دمنده اقدام کردهاند
آنگونه که منابع داخلی نوشتند، امروز تعدادی از نمایندگان تازهوارد مجلس ایران درباره موضوع آتشسوزی جنگلهای زاگرس نشستی با ریاست قاضیزاده هاشمی، نایب رئیس اول مجلس یازدهم خواهند داشت.
مقامات مسئول در حالی از اقدام کارآمد برای خاموش کردن آتش زاگرس ناتوان مانده و از نظرها پنهان شدهاند که فقط در طول یک هفته، 191 آتشسوزی وسیع در اراضی جنگلهای ایران به وقوع پیوسته است
بر اساس آخرین خبرها، پارک ملی کرخه در شهرستان شوش واقع در استان خوزستان نیز گرفتار حریق شده و حدود 50 هزار اصله درخت و نهال در آتشسوزی جنگل کرخه شهرستان شوش در آتش سوخت.