25
پنج شنبه, آوریل
پنجشنبه 6 ارديبهشت 1403 Thursday 25 April 2024 16 شوال 1445

تظاهرات ضددولتی معترضان در بیروت؛ ۲۰ اکتبر ۲۰۱۹

خاور میانه

- آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت که چهارشنبه پشت درهای بسته برگزار شد، بار دیگر خواهان خلع سلاح حزب‌الله لبنان شد.
- سعد کیوان تحلیلگر لبنانی در گفتگو با کیهان لندن از حزب‌الله به عنوان پدرخوانده دولت کنونی و دولت‌های قبلی این کشور نام می‌برد.
- کشورهای عربی جنوب خلیج فارس، اروپا و آمریکا هرگونه سرمایه‌گذاری در لبنان را مشروط به خروج حزب‌الله از دولت کرده‌اند.

 احمد رأفت – پرونده حزب‌الله لبنان از چهارشنبه، ۱۳ مه ۲۰۲۰، بار دیگر در دستور کار شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته است.

روز چهارشنبه در نشستی که پشت درهای بسته برگزار شد، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در ارتباط با «فعالیت‌های مخرب حزب‌الله در سوریه» هشدار داد و خواهان اجرای مصوبه ۱۵۵۹ شورای امنیت شد. بر مبنای این مصوبه، دولت و ارتش لبنان باید حزب‌الله را خلع سلاح کنند. آنتونیو گوترش هشدار داد که «دخالت‌ها و فعاالیت‌های حزب‌الله در سوریه می‌توانند به صورت جدی ثبات لبنان را به خطر بیاندازند.»

در روزهای گذشته، پس از مدتی وقفه به دلیل شیوع ویروس کُرونا، معترضین لبنانی بار دیگر به خیابان‌ها بازگشتند. دولت جدید لبنان به ریاست حسان دیاب آن تغییری نیست که معترضان لبنانی که از ماه اکتبر ۲۰۱۹ به خیابان‌ها آمده‌اند، خواهان آن هستند. برنامه دولت جدید برای خروج از بحران اقتصادی گسترده، به گفته معترضین عملی نخواهد شد و مشکل در تغییر دولت نیست بلکه بازیگران صحنه سیاسی در این کشور باید عوض شوند.

اعتراضات این‌بار در شهرهای جنوبی و در مناطقی که تحت نفوذ حزب‌الله قرار دارند چون طرابلس، نبتیه و صیدا آغاز شده و سپس به بیروت رسیده‌اند. رسانه‌های نزدیک به حزب‌الله چون الاخبار این اعتراضات را حرکتی علیه دولت حسان دیاب و به ویژه حزب‌الله می‌خوانند و معتقدند که پوشش رسانه‌ای این تظاهرات خود نشان از توطئه‌ای علیه حزب‌الله و «محور مقاومت»ی دارد که توسط قاسم سلیمانی فرمانده پیشین سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در حمله پهپادی آمریکا در بغداد کشته شد، طراحی شده است.

Saad Keyvan

سعد کیوان تحلیلگر لبنانی

سعد کیوان تحلیلگر لبنانی در اشاره به نشست شورای امنیت و تقاضای دبیرکل سازمان ملل متحد به کیهان لندن می‌گوید: «اینکه آنتونیو گوترش بر خلع سلاح حزب‌الله تاکید کند، امر مثبتی است که متاسفانه در شرایط کنونی امکانپذیر نیست. قطعنامه ۱۵۵۹ در سال ۲۰۰۴ به تصویب رسیده و هرگز دولت لبنان نه خواسته و نه توانسته است که آن را اجرا کند. دولت لبنان در دست حزب‌الله است بنابراین انتظار اینکه شبه‌نظامیان این گروه را خلع سلاح کند کاملا دور از واقعیت است. شاید در نیویورک فراموش کرده‌اند که کل لبنان به نوعی از سوی این گروه و پدر‌خوانده‌اش در ایران به گروگان گرفته شده است.»

سعد کیوان در ادامه گفتگو با کیهان لندن تصمیم دولت آلمان مبنی بر تروریستی اعلام کردن حزب‌الله را بسیار مهم می‌داند. او در این رابطه می‌گوید «سال‌ها آلمان یک کشور اروپایی مورد اطمینان حزب‌الله بود که بارها نقش میانجی را برای آزادی گروگان‌های حزب‌الله ایفا کرده است و برای همین باید این تصمیم برلین را بسیار مهم ارزیابی کرد، به ویژه اینکه آلمان از اول ژوئیه ریاست ادواری اتحادیه اروپا را نیز عهده‌دار خواهد بود.»

سعد کیوان با اشاره به بازگشت معترضین لبنانی به خیابان‌ها می‌گوید: «بحران اقتصادی مالی بسیار جدی است. بانک‌های لبنان سال‌ها از مزایای ویژه‌ای برخوردار بودند و کشور را به بهشتی برای سرمایه‌های خارجی تبدیل کرده بودند، به ویژه سرمایه‌هایی که از کشورهای عربی خلیج فارس می‌رسید. سرمایه‌‌گذاری‌هایی که به دنبال دخالت مستقیم حزب‌الله در اداره کشور و به ویژه حمایت نظامی‌اش از رژیم بشار اسد، و همچنین فرمانبرداری‌اش از تهران، قطع شدند و از لبنان فرار کردند.»

این تحلیلگر لبنانی در ادامه می‌افزاید «تا زمانی که که کشور ما بهشت سرمایه‌گذاری بود، بانک‌ها مخارج اداره کشور را پرداخت می‌کردند و بخشی از این پول هم به حساب احزاب ریخته می‌شد و فعالیت می‌کردند. البته بخشی از این پول‌ها نیز خرج رفاه نسبی می‌شد. رفاهی که امروز جایش را به بیکاری و فقر رو به افزایش داده است. این وضعیت تا زمانی که حزب‌الله نقش پدرخوانده دولت‌هایی را که در این سال‌ها یکی پس از دیگری روی کار آمدند ایفا می‌کند، تغییر پیدا نخواهد کرد.»

سعد کیوان نبود یک اپوزیسیون واقعی را نیز دلیل دیگر یکه‌تازی حزب‌الله می‌داند: «احزابی چون المستقبل سعد حریری، نیروهای لبنان سمیر جعجع و یا دروزی‌های ولید جنبلاط اگرچه در دولت کنونی حضور ندارند، ولی خواست جدی برکناری آن را نیز ندارند. تمام احزاب حاضر در پارلمان بخشی از سیستمی هستند که مسبب شرابط کنونی است و با ادامه حضور آنها در صحنه، مشکلات همچنان باقی خواهند ماند.»

سعد کیوان، نخست وزیر کنونی، حسن دیاب، را که مدعی است دولتی فراحزبی تشکیل داده است «دست‌نشانده» حزب‌الله می‌خواند. این تحلیلگر لبنانی در ادامه می‌گوید «حسن دیاب که استاد دانشگاه است، در سال ۲۰۱۱ وزیر آموزش و پرورش دولت نجیب میقات بود. دولتی که دست‌نشانده حزب‌الله بود. گرداننده اصلی دولت کنونی هم حزب‌الله است، بدون موافقت حسن نصرالله این دولت هیچ تصمیمی نمی‌تواند اتخاذ کند. نمونه‌اش تقاضای وام از صندوق بین‌المللی پول است. مذاکرات در این روزها پس از آنکه اجازه آن توسط حسن نصرالله صادر شد، آغاز شدند، در ابتدا حزب‌الله صندوق بین‌المللی پول را ابزاری در دست آمریکا و صیهونیسم خوانده بود و مخالف گرفتن وام برای بازسازی اقتصادی کشور بود ولی امروز چون مشخص شده که هیچ دولتی حاضر به حمایت مالی از لبنان نیست، با مذاکرات با این نهاد موافقت کرده است.»

سعد کیوان می‌افزاید «کشورهای عربی که حزب الله را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده‌اند بدون شک با ادامه حضور این گروه در دولت، کمکی نخواهند کرد. فرانسه و آمربکا هم هرگونه کمکی را مشروط به خروج حزب‌الله از دولت کرده‌اند. حتا عمده بانک‌های لبنانی هم به خاطر اینکه از سیستم بانکی جهانی کنار گذاشته نشوند حساب‌های حزب‌الله را بسته‌اند. در چنین شرایطی بعید به نظر می‌رسد که برنامه ۸۰ میلیارد دلاری دولت حسن دیاب برای گذر از بحران مالی کنونی بتواند قدم به مرحله اجرا بگذارد.»

سعد کیوان در اشاره به حمایت‌های مالی جمهوری اسلامی از حزب‌الله که در ماه‌های اخیر در پیامد تحریم‌های آمریکا و بحران مالی ناشی از آن کاهش یافته‌ است می‌گوید: «حزب‌الله در جستجوی یافت منابع جانشین برای کمک‌هایی است که دیگر از تهران نمی‌رسد.» این تحلیلگر لبنانی از جمله اشاره به نقش فعال صرافی‌های وابسته به حزب‌الله برای ذخیره دلار می‌کند: «در ماه‌های اخیر که ارزش لیر لبنانی کاهش شدیدی داشته و نرخ یک دلار از ۱۵۰۰ لیر به ۴۰۰۰ افزایش پیدا کرده است، در این صرافی‌ها ارز با قیمت مناسب‌تری خریداری می‌شود.» یکی دیگر از منابع ارزی حزب‌الله فروش نفت و گازوئیل به سوریه و قاچاق آنها از لبنان به این کشور از گذرگاه‌های مرزی غیرقانونی است. سعد کیوان در پایان گفتگو با کیهان لندن می‌گوید «صادرات بنزین و گازوئیل به سوریه در دو سال گذشته ار دو میلیارد دلار در سال به بیش از ۴ میلیارد دلار افزایش یافته است.»

نظرات (0)

0 از 5 براساس 0 رای
هنوز نظری ارسال نشده است

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. بهتر است نام و نظر خود را فارسی تایپ کنید ( برای انتشار سریع نظر یا افزودن فایل پیوست، باید وارد حساب کاربری خود شوید ) عضویت یا ورود به حساب کاربری.
Rate this post:
0 کاراکتر
پیوست (0 / 3)
انتشار موقعیت

آخرین اخبار

با آبونمان در خبرنامه رایگان میگن نیوز از آخرین پیشبردها در تارنما با خبر شوید