خیابان های استکهلم، پایتخت سوئد، آرام اما مانند دیگر شهرها و پایتختهای اروپا خالی از جمعیت نیست. مردم هنوز هم در کافه های روباز در بخشهای مرکزی پایتخت سوئد نشسته اند. فروشندگان هنوز هم گل می فروشند. نوجوانان هنوز در پارک ها به صورت گروهی گپ می زنند. برخی هنوز همدیگر را با درآغوش گرفتن و دست دادن سلام و احوال پرسی می کنند.
بعد از یک زمستان طولانی و تاریک در این کشور اسکاندیناو، همه گیری ویروس کرونا نتوانسته سوئدی ها را درآغاز بهار در خانه نگاه دارد. در واقع تدابیر شدید قرنطینه که از سوی اغلب کشورهای اروپایی انجام می گیرد، در این کشور دنبال نمی شود هرچند مقامات سوئد به مردم توصیه كرده اند كه در صورت امكان، «اجتماع دوری» کرده و دورکاری کنند.
از افراد بالای هفتاد سال خواسته شده است كه محض احتیاط در خانه بمانند. كنند. با این حال هم چنان آزادی های حریم خصوصیُ از جمله خروج از خانه و دیدار با دوستان و آشنایان و حضور در کافه ها پابرجاست. این در حالی است که ۳۷۰۰ مبتلا به ویروس کرونا تا روز دوشنبه در این کشور ثبت شده است.
تصمیمات دولت مستقر در استکهلم با توجه به توصیه های «آژانس بهداشت» این کشور گرفته می شود. یوهان گیسکه، محقق و مشاور آژانس بهداشت سوئد می گوید: «سوئد حداقل در صحن اروپا غیرقابل مقایسه است و فکر می کنم کار درستی است.» به گفته این اپیدومولوژیست دیگر کشورهای اروپایی نیز باید در درجه اول به توصیه های محققان متخصص گوش کنند پیش از آنکه تدابیر سخت را برای مبارزه با کرونا به اجرا بگذارند.
برخی دیگر از کشورهای اروپایی از جمله بریتانیا و هلند و حتی بلژیک هرچند در روزهای اول پس از شیوع کرونا سخت گیریهای ویژه ای اتخاذ نکردند اما ناگزیر پس از گسترده تر شدن شیوع ویروس سیاست هایشان را تغییردادند.
استفان لوفن، نخست وزیر سوسیال دموکرات کشور تا امروز سیاست های مبارزه با کرونا را تغییر نداده است اما با افزایش هزار نفری شمار مبتلایان در سه روز اخیر امکان دارد این کشور اسکاندیناو نیز تدابیر سختگیرانه ای درپیش بگیرد. نمونه آن تغییر فرامین دولتی مربوط به گردهمایی شهروندان است. هفته گذشته دولت اجازه گردهمایی کمتر از ۵۰۰ نفر را داده بود و از روز یکشنبه تنها اجازه گردهمایی های زیر ۵۰ نفر امکان دارد. استفان لوفن هم چنین در آخرین سخنرانی خود تاکید کرد که هفته های سختی پیش روی شهروندان خواهدبود.
سیاست های استکهلم در مبارزه علیه کرونا بیشتر «روی اعتماد به شهروندان» استوار است. دولت می گوید باید این اجازه را به سویدیها داد تا رعایت تدابیری چون دوریهای اجتماعی را انجام دهند. اما برخی از دانشمندان از رویکرد آژانس بهداشت عمومی سوئد نسبت به «غیرمسئول بودن در طول همه گیری جهانی کرونا» که تاکنون بیش از ۲۱۰۰۰ نفر را در اروپا قربانی کرده، انتقاد کرده اند. حدود ۲۰۰۰ محقق و استاد دانشگاه سوئد با انتشار نامه ای خواستار شفافیت و توجیه لازم و کافی برای استراتژی پیشگیریهای دولت شده اند.
استن لینارسون، استاد مؤسسه کارولینسکا، یک دانشگاه برجسته پزشکی در سوئد، می گوید سیاست و تدابیر اتخاذ شده توسط دولت را نمی توان از جهت علمی و عملی تاییدکرد چرا که برای اجرای این تدابیر مدارک و شواهد کافی علمی در دست نیست. به گفته این محقق سیاست های دولت منطقی نیست و مثل این می ماند که «شما در حالی که آشپزخانه منزلتان آتش گرفته به خود بگویید خوب من تجهیزات لازم برای نجات خانه ام را دارم و لازم نیست فورا آتش آشپزخانه را خاموش کنم. اما نهایتا آتش می تواند «کل خانه شما را با خاک یکسان» کند.»
در مقابل چنین برداشتی رییس بخش همه گیرشناسی، اپیدومولوژیست، دولت می گوید سیاست های کنونی دولت بهتر می تواند از «سلامت همگانی» حفاظت کند تا اتخاذ تدابیر سختگیرانه ای چون تعطیلی چندماهه مدارس و دانشگاه ها.
آمار قربانیان مبتلا به ویروس کرونا در سوئد ۱۱۰ نفر تا صبح دوشنبه است.